Vintertreff og TV-sending på Solheim skole

 

Det var på ingen måte helgestille på Solheim skole sist helg. Over 100 barn og voksne ledere var samlet til JUBAs vintertreff på Solheim. Lørenskog var representert med 20 fra «Skogblomsten». De andre kom fra JUBA-avdelinger over hele Østlandet.
Vintertreffet for Østlandet er en mangeårig tradisjon i Junior- og barneorganisasjonen JUBA. Arrangementet går på omgang. I år var det Lørenskog og «Skogblomsten», den lokale JUBA-avdelingen, som var vertskap for treffet. – Skogblomsten er den største lokalavdelingen i JUBA, og vi er mange fra hele Østlandet som bruker å reise hit for å se de årlige, flotte teateroppsetningene som de har. Denne helga har fokuset vært et annet; snø, aktivitetsløype ute, romperally, matlagingskurs og JUBA-tivoli, inne på Solheim skole og i området rundt. Det sier Inger Olsbu, som har vært leder for hele arrangementet.
Lørdag kveld ble det sendt direkte-TV fra Solheim skole til seere over hele Norge og til andre verdensdeler. JUBA er en forholdsvis nystartet organisasjon, bare tre år gammel. Hvert år feirer JUBA bursdagen sin med å sende et underholdningsprogram med og for barn direkte på web-TV. I år var Lørenskog sendestedet.
Aulaen på Solheim skole ble gjort om til TV-studio etter alle kunstens regler. En gruppe på
åtte teknisk interesserte ungdommer og ledere sørget for produksjon av lys, lyd og bilde. Det
måtte noen kilometer med kabel til, og et større antall PCer, – og alt fungerte. Det er ikke så mange år siden man måtte være et stort kringkastingsselskap med tre store teknikerbusser for å kunne sende direkte-TV på denne måten. På Solheim skole i helga løste en gjeng ungdommer fra en frivillig barneorganisasjon samme oppgave med noen vanlige PCer!
Programmet som ble sendt fra Solheim skole, het «JUBA rundt på 50 minutter» På disse
minuttene fikk seerne, som kunne koble seg til på egne PCer hvor som helst i verden, ble med på en rundreise i JUBAs aktiviteter i 2012. Lokale grupper hadde laget korte filmer om egne aktiviteter; friluftsliv, teater, dans, sang, hobbyaktivitet, juleverksteder og så videre. Andre bidro med egenproduserte animasjonsfilmer etter å ha hatt kurs om hvordan slike filmer kan lages, bare med bruk av egen smarttelefon og PC.
Filmkavalkaden ble bundet sammen med innslag på direkten fra scena på Solheim skole. Da opptrådte Skogblomstens egne JUBA-barn med utdrag fra forestillingen «Thorbjørn Egners verden», som gikk på Lørenskog Hus i november i fjor. Hele TV-programmet startet med Klatremus Lillemann, spilt av Mie Korsbakken Christensen, som ville spise opp JUBAs bursdagskake. Siden ble programmet avbrutt av egen meget arg Tante Sofie som kom inn i salen på leting etter Politimester Bastian. Mange så Caroline Borge spille denne rollen på Lørenskog Hus. Denne gangen ble Caroline også intervjuet om JUBAs teaterverksted på Lillehammer, der hun blant annet hadde vært med på manusverksted og sunget i JUBA-kor.
TV-programmet fra Solheim ble avsluttet med at Bestemor Skogmus sang «Bestemors Vise» fra Hakkebakkeskogen. Etter sangen fortalte Hedda Offernes tilskuerne om arbeidet med forestillingen som Skogblomsten hadde i fjor. – Det er hyggelig å kunne vise slike innslag fra «Thorbjørn Egners verden» til alle JUBA-venner rundt om, sier Grethe Wiik, leder for Skogblomsten. – Forestillingen var en liten verdensbegivenhet, siden vi fikk lov av Egners familie til å skrive om Egners manus. Slike tillatelser har det ikke vært gitt mange av!
Et Vintertreff i JUBA foregår også ute, så langt vær og føre tillater. Flott og kaldt vintervær
denne gangen. Men skiføret rundt Solheim og i Kjenn-området var ikke det aller beste, så
hundre par medbrakte ski ble stående ubrukt. I stedet var deltakerne gjennom en flere timers aktivitetsløype i område. På veien rundt Langvannet og tilbake var det mange oppgaver som skulle løses. Det skulle konkurreres i slalåm-aking i Kjennbakken og i skiskyting, og i Hundremeterskogen var utfordringen å finne Ole Brumm. På noen oppgaver var det mer bruk for hodet enn bena, f.eks. når deltakerne skulle beregne hvor mye vann det ville bli hvis man fyller en 1,5 liters juicekartong med snø og lar den smelte. Og noen oppgaver krevde bruk av både hode, armer og ben, som når deltakerne skulle beregne lengden på et tau de fikk utdelt.
Junior- og barneorganisasjonen JUBA er en frivillig organisasjon der barn får sjansen til å
prøve ut sine egne talenter, ta ansvar for oppgaver og for hverandre og ha moro sammen i
trygge miljøer. JUBA er spesielt opptatt av å forebygge alkohol- og narkotikaproblemer.
JUBA ble stiftet i 2009 som en videreføring av IOGT-J og DNTB, to barneorganisasjoner
med mer enn 120 års arbeid bak seg. «Skogblomsten» er JUBAs avdeling på Lørenskog,
og har nå drevet kulturarbeid blant barn i nesten 90 sammenhengende år. Jubileet blir feiret senere i 2013.